fb-pixel

Derfor skal du uddanne dig, leder!

At sende medarbejdere på efteruddannelse bliver ofte set som god virksomhedsskik. Og selvfølgelig er det det. Men inde mellem alle stemmerne der råber op om, at medarbejdere skal efteruddannes, glemmer vi nogle gange lederen!

Og det er en skidt ting. for ledere leder bedst, hvis de, ligesom alle andre, får styrket deres kompetencer. Og det her er ikke bare noget vi finder på. Aarhus Universitet og Lederne har nemlig undersøgt sammenhængen mellem virksomhedsresultater og lederudvikling. Resultaterne peger i én retning - og kursen er sat imod investeringer i lederen!

De tydelige tal

 

Vi løber ikke samtlige resultater fra undersøgelsen igennem her. Der er simpelthen for meget data til et enkelt blogindlæg. Vi har i stedet lavet en hurtig gennemgang af de resultater, vi mener, er de vigtigste:

I den positive ende af lederne mener:

 • 5% at det prioriteres, at de deltager i lederudvikling og efteruddannelse.
 • 2,5% at der i høj grad er en uddannelsesplan for dem.
 • 12% at der er faste lederudviklingssamtaler med nærmeste overordnede.

I den anden ende af skalaen mener:

 • 26% at det ikke prioriteres, at de deltager i lederudvikling og efteruddannelse.
 • 42% at der ikke er en uddannelsesplan for dem.
 • 22% at der ikke er faste lederudviklingssamtaler med nærmeste overordnede.

 

Som du kan se, er det kun relativt få ledere, der mener, at deres udvikling prioriteres af virksomhederne. Og imens dét selvfølgelig i sig selv er interessant, bliver det først rigtigt spændende, når det holdes op imod virksomhedernes performance.

Og her går det for alvor stærkt! For der er store forskelle i overskud, effektivitet og medarbejdertilfredshed, imellem virksomheder der prioriterer lederudvikling, og dem der ikke gør:

Af virksomheder med højt fokus på lederudvikling havde:

 • 39% et overskud på over 10%.
 • 29% stor effektivitet.
 • 87% stor eller meget stor medarbejdertilfredshed.

Af virksomheder med lavt fokus på lederudvikling havde:

 • 22% et overskud på over 10%.
 • 10% stor effektivitet.
 • 34% stor eller meget stor medarbejdertilfredshed.

Så invester i lederen

Tallene taler for sig selv. Og de siger, nærmest råber, at der er rigtigt god grund til at investere i virksomhedsledere. Virksomheder der har fokus på lederudvikling klarer sig markant bedre, end de virksomheder der ikke har.

Det betyder selvfølgelig ikke at du skal nedprioritere efteruddannelsen af resten af medarbejderne. Men med undersøgelsens resultater, er det måske værd at overveje en ekstra gang, om din leder leder mest effektivt?


Du kan se hele undersøgelsen her:

http://ime.dk/mini-mba/wp-content/uploads/2015/11/Unders%C3%B8gelse-Lederne-God-ledelse-og-god-performance-i-danske-virksomheder-og-organisationer.pdf

Del indlæg:
Indkøbskurv

Ingen varer i kurven.

crosschevron-downarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram