Datadysten

Udviklet til Datatilsynet

Udfordring

Børn og unge er storforbrugere af de digitale medier. De navigerer hurtigt og smertefrit rundt i den digitale verden. Dog deler de oplysninger om sig selv og andre – uden nødvendigvis at kende til konsekvenserne heraf.

Så det helt store spørgsmål er; hvordan får man egentlig børn og unge til at tænke mere over datasikkerhed, når de agerer på nettet?

Datadysten
Datadysten

Løsning

Løsningen blev quizspillet Datadysten, der er henvendt til 10-12-årige elever på mellemtrinnet. I spillet bliver spillerne gradvist introduceret for sværere og sværere begreber inden for databeskyttelse.

På den måde spiller de sig langsomt til en dybere forståelse af begreber som rettigheder, typer af personoplysninger og databeskyttelse.

Spørgsmålene i spillet tager afsæt i historier, som børnene kan relatere til, hvilket går igen i illustrationerne. Elementer der gør det komplicerede stof relevant og nært for børnene.

Resultat

Du kan selv prøve spillet på datadysten.dk og se om, du kan vinde den store guldpokal. Det kan være svært – også selvom man ikke er 10-12 år.

Har du lyst til at bruge spillet til undervisning, så kan du finde undervisningsmateriale på Datatilsynets hjemmeside under ’Borger’ > ’Børn og unge’.

Datadysten blev lanceret som Datatilsynets børn og unge kampagne i januar 2022.

Datadysten

Tilmeld nyhedsbrev

Vores nyhedsbrev udkommer ca. 8 gange årligt og er din måde at blive inviteret ind i vores læringsspilsverden

Når du tilmelder dig, giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbrev. Se privatlivspolitik.