Demensdetektiven
Udviklet til Gentofte Kommune
Udfordring
En tidlig diagnose kan være altafgørende for borgere med demens. For ikke alene kan en tidlig diagnose give et bedre behandlingsforløb. Det betyder også, at den demensramte får mulighed for at blive taget med på råd, mens vedkommendes handleevner stadig er i god behold.
Gentofte Kommune ønskede som led i deres arbejde med at blive en demensvenlig kommune at træne deres frontlinjemedarbejdere i at spotte tegn på demens og gøre dem klogere på, hvordan de reagerer i situationen.
Løsning
Løsningen blev Demensdetektiven. Et brætspil, hvor spillerne møder forskellige borgere i deres hjem, som alle har afvigende adfærd, som måske kunne være tegn på demens.
Ved hjemmebesøget skal spillerne vælge om, de vil kigge nærmere på borgerens stue, køkken eller bad. Dog kan de kun se nærmere på to af rummene, da der er begrænset tid. Ligesom der ville være i virkeligheden.
Mellem hver runde er der refleksionsøvelser, hvor spillerne diskuterer de situationer og dilemmaer, de har mødt i spillet og perspektiverer det til deres hverdag.
Resultat
Gentofte Kommune har rullet spillet ud til alle frontlinjemedarbejdere i Sundhed og Omsorg. Ved et af de første workshops i begyndelsen af udrulningen sagde en leder blandt andet følgende:
“Vedrørende det nye demensspil, var min første tanker ikke så store, sorry. Nu er vi kommet gang med at spille det i firmandsgrupper og folk er helt vilde med det. De griner og kommer med faglige løsninger. Desuden er det supergodt for vores arbejdsmiljø, fordi det sætter gang i udviklingen på en sjov måde.”