Teamudvikling

Teamudvikling er en målrettet aktivitet eller øvelse, der har til formål at udvikle og skabe vejen for forbedrede samarbejdsevnerne i et team. Det er vigtigt for medarbejderrejsen, at jeres virksomhed udvikler sig. Det sker blandt andet gennem teamudvikling og teambuilding, som blandt andet fremmer organisationssociologien og styrker fællesskabet.

Hvorfor er teamudvikling vigtigt?

Med teamudvikling på programmet styrkes kompetencer, relationer, samarbejde og kommunikation på tværs af teamet. Det vil i sidste ende gavne hele virksomheden, hvis der fokuseres på teamudviklingen – det vil styrke jeres performance i dag-til-dag operationer. 

En succesfuld teamudviklingsøvelse gør ikke blot, at medarbejderne lærer noget om sig selv og deres rolle i teamet, men også hvordan andre kolleger tænker og handler anderledes. Det vil give nogle redskaber og tankestof til, hvordan man bedst muligt spiller hinanden gode.

Teamudvikling skaber altså større bevidsthed om hinanden – både svagheder og styrker og underbygger synergien mellem medarbejdere ved at udnytte jeres samlede ressourcer. 

Læringsspil til teamudvikling: Hjælper teams med god udvikling

De bedste teamudviklingsøvelser er dem, der kombinerer det sjove med det lærerige og udfordrende for at gøre jeres team endnu stærkere. Alle i teamet kommer nærmere hinanden. Det er også vigtigt, at de øvelser eller aktiviteter, man vælger, skal være noget, hvor alle har mulighed for at deltage.

Her kan et skræddersyet læringsspil være en fremragende løsning. Hvis teamudviklingsforløbet har et målrettet formål og ambitioner, kan det give god mening at investere i en skræddersyet og tilpasset teamudvikling, som rammer netop dine medarbejdere i det sted, de er.

Ét af læringsspillenes mange funktioner er, at de understøtter en fællesskabsfølelse blandt medarbejderne. Hvis man implementerer læringsspil i virksomhedens fokus på teamudvikling, så vil det være med til at skabe et fælles sprog og forståelsen for de forskellige perspektiver, som hver enkelt medarbejder går rundt med.

Spil skaber rammerne for en mindeværdig oplevelse, som alle medarbejderne kan se tilbage på, og det vil give nogle skønne historier, som kollegerne kan tale om ved frokostbordet. Det vil alt sammen skabe en bedre fællesskabsfølelse og i sidste ende bedre medarbejdertrivsel.

Et læringsspil eller en business simulation vil kunne få team-medarbejderne til at få klargjort et fælles mål – her bliver alle medarbejderne inddraget og den fælles problemløsning udfordret. En god øvelse sætter fokus på teamets udviklingspotentialer og skubber dem i den helt rigtige retning. Derfor har vi skræddersyet spil, som kan tage udgangspunkt i et aktuelt tema eller problemstilling, som gør sig gældende for netop jeres virksomhed. Noget som vil kunne ramme mere spot-on, hvad I vil, og hvor I vil hen.

Eksempler på læringsspil designet til teamudvikling

Desuden har vi også nogle eksisterende læringsspil, som er designet til teamudvikling:

High Performers er et helt ideelt læringsspil til teamudvikling, som kan sætte gang i refleksionerne blandt medarbejderne. Gennem spillet bliver der skabt et rum, hvor medarbejderne kan vidensdele og løse konflikter – alt sammen med henblik på at gøre teamet stærkere!

I High Performers handler det om, at man som team lærer at trække i samme retning. Blandt andet ved at stille hinanden til ansvar og tage hånd om de gode konflikter. Spillet er med til at skabe et stærkt team, da det kigger nærmere på det gode teamsamarbejdes fem pæle: Tillid, gode konflikter, ejerskab, fælles ansvar og fælles mål.

Teamleader er et læringsspil om teamledelse. I dette analoge simulationsspil kan deltagere prøve kræfter med kontekstafhængige og situationsbestemte ledelsesscenarier. Her bliver deltagerne trænet i at kunne lede det allerbedste team af medarbejdere og samtidigt skabe et sundt og motiverende arbejdsmiljø med forskellige ledelsesstile.

For at klare sig godt gennem spillet, skal man være god til at sætte ord på sin faglighed, erfaringer og antagelser om god og dårlig ledelse. Spillet har fokus på, at man lærer med og af hinanden ved at skabe vigtige refleksionsrum, hvor ny viden og erfaringsudveksling smelter sammen.

Læringsspillet På Forkant giver ekstraordinære muligheder for, at medarbejderne kan lære hinanden at kende på tværs af arbejdspladsen på et lidt dybere plan. Spillet er med til at skabe en forståelse for hinandens perspektiver og er med til at understøtte et fælles sprog og fælles værktøjskasse i teamet. Det åbner for en sund dialog om grænser og er med til at fremme den overordnede medarbejdertrivsel.

På Forkant kan med fordel bruges til stressforebyggelse, som også er en vigtig del af teamudviklingen i virksomheden.

På Forkant Proactive Stress

Hvad er teamudvikling?

Teamudvikling vil i sidste ende skabe gladere og langt mere effektive medarbejdere, hvis der løbende er fokus på trivsel, faglig og personlig sparring, læring og udvikling. På det moderne arbejdsmarked vil virksomheder være i konstant udvikling. Det kræver at teams udvikler sig – men det kræver også, at man som virksomhedsejer og HR-repræsentant har styr på en korrekt forandringskommunikation forud for, at man sætter gang i fx teamudvikling. Læs meget mere om forandringskommunikationen her, og hvordan forandring kan introduceres og implementeres på bedst mulig vis.